Καθυστερημένη συμμόρφωση με τη λογική


Διαβάζω στο newstime.gr τις δηλώσεις της κ. Άννα Διαμαντοπούλου:

«Θα υπάρξει συνεχής αξιολόγηση των εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης όταν έλθει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία» … Στην αποκλειστική της συνέντευξη στο newstime.gr, η υπεύθυνη του τομέα της Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι είναι έτοιμη να συγκρουσθεί με όλα τα κατεστημένα συμφέροντα που θα επιχειρήσουν να αντιταχθούν στις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες επαγγέλλεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση. Σημειώνει χαρακτηριστικά πως: «κέντρο του εκπαιδευτικού συστήματος δεν είναι ο εκπαιδευτικός. Είναι το παιδί και ο μαθητής». » Ο κακός εκπαιδευτικός δεν έχει θέση στο εκπαιδευτικό σύστημα».

Μέχρι πρόσφατα, από τη δεκαετία του 1980 και μετά, προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΝ και το ΚΚΕ πανεπιστημιακοί παράγοντες διαφωνούσαν «κάθετα» με τις «αυταρχικές» μεθόδους της αξιολόγησης και έβλεπαν σ’ αυτές τις διαδικασίες δάκτυλο των μονοπωλίων κτλ. Πώς θα μεταπείσουν τα κομματικά γραφεία τώρα τα στελέχη τους, πως δεν υπάρχουν πια άλλα περιθώρια για κατήφορο, πως έχουν απαξιωθεί ολοκληρωτικα τα ελληνικά πανεπιστήμια στη διεθνή επιστημονική κοινότητα; Να το δω και να μην το πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ και η κ. Διαμαντοπούλου θα καθιερώσουν αξιολογικές κρίσεις…

Μάλλον κανένα τετράδιο θα στείλουν πάλι να το συμπληρώσουν οι εκπαιδευτικοί, όπως έκανε πριν από 20 περίπου χρόνια ο τότε υπουργός παιδείας Γ. Σουφλιάς. Ξεκίναγε τον «διάλογο από μηδενική βάση» και άρχισε με τα εργαλεία του δημοστικού σχολείου: τετράδιο, γόμμα, μολύβι και ξύστρα. Φυσικά, ποτέ δεν μαζεύτηκαν τα συμπληρωμένα τετράδια με τις προτάσεις των εκπαιδευτικών και ούτε υπήρχε πρόθεση να αξιολογηθούν. Ροκάνισμα χρόνου ήταν, άλλη μια φορά!

About sfrang

Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος, Διδάκτωρ Μηχανικός, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας
This entry was posted in κοινωνία, οπισθοδρομικότητα. Bookmark the permalink.

3 Responses to Καθυστερημένη συμμόρφωση με τη λογική

  1. Ο/Η Πάρης λέει:

    Μα δε νομίζω ότι η αξιολόγηση μπορεί να θεσμοθητηθεί από ένα κόμμα ή από το κράτος. Τουλάχιστον απ΄ όσο ξέρω η αμερικάνικη κυβέρνηση δεν ασχολείται με τις αξιολογικές κρίσεις στα αμερικάνικα πανεπιστήμια ούτε η αγγλική στα αγγλικά ούτε και η γερμανική στα γερμανικά.Αν μπορεί να υπάρχει αξιολόγηση αυτή μπορεί να γίνει από τον ίδιο τον πανεπιστημιακό κόσμο. Αν ανακατευτεί το κράτος μανταρα θα τα κα΄νει όπως εξάλλου και μέχρι σήμερα.Ξέρω ότι αυτή τη στιγμή είναι πολύ δύσκολο τα ελληνικά πανειστήμια να πράξουν κάτι τέτοιο από μόνα τους στηριζόμενοι σε αξιοκρατία αλλά αξιολόγηση με κρατικό παρεμβατισμό πιστεύω ότι το μόνο που θα φέρει είναι αλλαγή προσώπων αλλά όχι νοοτροπιών.

  2. Ο/Η s.frang λέει:

    Από μόνα τους δεν έκαναν εδώ και δεκαετίες αξιολόγηση τα ΑΕΙ. Το κράτος μπορεί να πιέσει με τη χρηματοδότηση… Στην Αμερική "αξιολογεί" ο χρηματοδότης και είναι πολύ απαιτητικός!

  3. Ο/Η Πάρης λέει:

    «Από μόνα τους δεν έκαναν εδώ και δεκαετίες αξιολόγηση τα ΑΕΙ»Αυτό σίγουρα. Αλλά πώς να κάνουν όταν η κομματικοποίηση διέβρωσε τα πάντα. Και με τον χρόνο η κομματικοποίηση εξελίχθηκε ή και αναμίχθηκε με παρεαΐστικη λογική.Αν δε βγούνε τα κόμματα από μέσα (όχι μόνο για τους ΔΕΠ αλλά και για τους φοιτητές) και αν δε χτυπηθεί η νοοτροπία κλίκας φοβαμαι θα ακούμε διαμαρτυρίες και καταγγελίες ότι η χρηματοδότηση πηγαίνει σε «ημέτερα παιδιά» ή σε ανθρώπους που δεν «έχουν παράγει έργο» κλπ.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.