Οι (αμόρφωτοι) άνθρωποι πιστεύουν…

ό,τι λένε οι θρησκευτικοί ηγέτες

(του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ, Ελευθεροτυπία, 2/6/2009)

Πρόσφατα βρέθηκε στην Ελλάδα ο κορυφαίος Αμερικανός επιστημολόγος Ντάνιελ Ντένετ, ο οποίος έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις για το επιστημονικό του έργο. Είναι σήμερα καθηγητής του Πανεπιστημίου του Tufts, ενώ κάθε βιβλίο του γίνεται σχεδόν αυτόματα μπεστ σέλερ. Ζητήσαμε από τον Αμερικανό καθηγητή να σχολιάσει τα αποτελέσματα των ερευνών σχετικά με τα μεγάλα ποσοστά ανθρώπων που αμφισβητούν τη θεωρία της εξέλιξης σε χώρες όπως η Τουρκία, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ:

«Δεν φταίνε οι άνθρωποι που απλά επαναλαμβάνουν αυτά που τους λένε οι θρησκευτικοί τους ηγέτες. Φταίνε οι ίδιοι οι θρησκευτικοί ηγέτες. Διότι όταν ένα μέλος του κλήρου έχει τέτοιες απόψεις θα πρέπει να θεωρείται ένοχος για αμέλεια διότι σήμερα είναι τόσο προφανές ότι η εξέλιξη συνέβη και ότι έχουμε έναν κοινό πρόγονο με τον χιμπατζή όσο ότι η Γη είναι στρογγυλή. Αυτά πλέον δεν αμφισβητούνται, είναι δεδομένα».

Ομως ακόμα και επιστήμονες που αναγνωρίζουν την επιστημονικότητα της θεωρίας της εξέλιξης δεν την υποστηρίζουν ανοικτά διότι φοβούνται για τις επιπτώσεις που θα έχει για τη δημόσια ηθική η κατάρρευση της θρησκείας.

«Δεν νομίζω ότι η θρησκεία τα τελευταία χρόνια αποτελεί το θεμέλιο της ηθικής. Τα τελευταία 2.000 χρόνια οι περί ηθικής αντιλήψεις έχουν εξελιχθεί σημαντικά. Κανείς σήμερα δεν ζει με τις προδιαγραφές της ηθικής που επιτάσσει η Παλαιά Διαθήκη. Αυτό που συνέβη είναι ότι οι αντιλήψεις για την ηθική διαμφορφώθηκαν μέσα από τον δημόσιο διάλογο και απλά οι Εκκλησίες ακολούθησαν και προσάρμοσαν τα δόγματά τους. Με άλλα λόγια, η Εκκλησία δεν κατευθύνει αλλά ακολουθεί τις εξελίξεις στον τομέα της ηθικής τα τελευταία χίλια χρόνια. Αρα δεν χρειάζεσαι την Εκκλησία για να στηρίξεις την ηθική».

Ντάνιελ Ντένετ με τον δημοσιογράφο Τάκη Μίχα


Ποια είναι η καθοριστική διαφορά μεταξύ του ανθρώπου και των άλλων ζώων;

«Το εξελικτικό χαρακτηριστικό που κάνει τη μεγαλύτερη διαφορά είναι η γλώσσα. Η γλώσσα μάς επιτρέπει να μοιραζόμαστε τη γνώση, κάτι το οποίο δεν μπορούν να κάνουν τα άλλα είδη. Αυτό είναι το κλειδί για την τεράστια έκρηξη στις ικανότητες που έχουμε ως είδος και που οδήγησε στον μετασχηματισμό του πλανήτη. Είμαστε λόγω γλώσσας το ικανότερο ζώο».

Τι πιστεύετε για τον κλασικό διαχωρισμό του ανθρώπου σε πνεύμα (ψυχή)/σώμα (ύλη) και τον συνεπακόλουθο διαχωρισμό μεταξύ πνευματικών και υλικών διεργασιών;

«Δεν νομίζω ότι αυτός ο διαχωρισμός ισχύει. Η μηχανή δεν έχει ψυχή. Το μόνο που υπάρχει είναι η μηχανή. Ναι, έχουμε ψυχή αλλά αυτή αποτελείται από εκατομμύρια μικροσκοπικά ρομπότ. Ο εγκέφαλός μας αποτελείται από εκατομμύρια νευρώνια, έκαστο των οποίων είναι ένα μικρό ρομπότ. Η δύναμη του νου είναι η δύναμη του εγκεφάλου. Ομως οι εγκέφαλοί μας έχουν ένα συστατικό που τους διαχωρίζει απ’ αυτούς των άλλων ζώων. Την ανθρώπινη κουλτούρα που αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες εργαλεία σκέψης, τα οποία «κατεβάζουμε» στον εγκέφαλό μας. Αυτά τα εργαλεία σκέψης μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά από τους γονείς, τους δασκάλους κ.λπ.»

About sfrang

Διπλωματούχος Ηλεκτρολόγος, Διδάκτωρ Μηχανικός, Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας
This entry was posted in συνέντευξη, επιστ/τεχνολ, κοινωνία. Bookmark the permalink.

9 Responses to Οι (αμόρφωτοι) άνθρωποι πιστεύουν…

  1. Ο/Η Anonymous λέει:

    Ο Ντάνιελ (Δανιήλ, σας λέει κάτι αυτό;) Ντάνετ («διάσημος» λέει καθηγητής σε κάποιο άγνωστο περιφερειακό πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, αλήθεια τον γνωρίζει ο θυρωρός της πολυκατοικίας του;) ήρθε στην Ελλάδα να μας «φωτίσει» …βρίζοντάς μας, ως αφελείς και αμόρφωτους επειδή είμαστε θρησκευόμενοι! Ή αν θέλετε είμαστε θρησκευόμενοι επειδή είμαστε αμόρφωτοι και αφελείς! Δηλαδή, σύμφωνα με το «σοφό» Αμερικάνο (;) όλα τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων, όλων μορφωτικών και κοινωνικών κατηγοριών, που θρησκεύουν είναι ανόητοι και αφελείς και αυτός είναι ο έξυπνος και ο «φωτισμένος» που είναι «άθεος»! Μας είπε και άλλα «επιστημονικά»: μίλησε για τη σύσταση της ψυχής, σαν να απέδειξε ο «μεγάλος αυτός επιστήμονας» τη σύστασή της στο μικροβιολογικό εργαστήριο, ούτε η «γρίπη των χοίρων» να ήταν, τόσο απλά! Αν κατάφερε κάτι τέτοιο ο άνθρωπος, τι κάθονται οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος Νόμπελ και δεν του στέλνουν στο σπίτι το βραβείο; Και μη χειρότερα! Αν είναι αυτή επιστήμη, τότε η γη «δεν είναι στρόγγυλη» κατά τη ρήση του κ. καθηγητά! Κάτι τέτοιες «μπούρδες» «σερβίρουν» «προοδευτικοί» «δασκαλάκοι» της Αμερικής και κάνουν τα αμερικανάκια να αγανακτούν, να αρπάζουν τα μυδραλιοβόλα και να τους καθαρίζουν εν ψυχρώ! Κάτι τέτοιες «μπούρδες» διδάσκονται και οι δικοί μας «παραμορφωμένοι» στην Εσπερία και έρχονται στην Ελλάδα να μας τις πουλήσουν ως εξυπνάδες και ως «επιστημονικά» πορίσματα! Ευτυχώς που το ελληνικό αισθητήριό μας λειτουργεί ευτυχώς (ακόμα) και πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων τα επιστημονικοφανή απόβλητα και οι «σερβιτόροι» τους παραμένουν αμελητέα, ασήμαντη μειοψηφία! Ό,τι έκαναν οι θλιβεροί «διανοούμενοι» τύπου Κοραή, μετά την απελευθέρωση του 1821, οι οποίοι δεν πέταξαν ούτε μια πέτρα στους Τούρκους, ήρθαν στην Ελλάδα να πουλήσουν εξυπνάδα και να μεμφθούν το θρησκευόμενο Μακρυγιάννη, του οποίου το σώμα ήταν γεμάτο βόλια από τον Εθνικό Αγώνα, και έτρεχε ακατάσχετα πύον ως το θάνατό του! κ. Ντάνιελ, αυτά αλλού, στους αφελείς μαθητές σας, τα αμερικανάκια! Εμείς οι Έλληνες μάθαμε να μην ξεπερνάμε τα όρια (ακόμα και τα όρια των νοητικών μας δυνατοτήτων) και να μην αυθαιρετούμε, το κατάλαβες «μεγάλε»;

  2. Ο/Η antonix λέει:

    Τετοιο μυαλό έχεις τέτοιες μπούρδες λές φίλε (λέμε τώρα) anonymous papadoplictous

  3. Ο/Η s.frang λέει:

    Άρτζι μπούρτζι και λουλάς, όλα τα απωθημένα του κατηχητικού με μια φουρνιά. Μόνο η κατανάλωση εισαγωγικών που κάνει, έπρεπε να φορολογείται…

  4. Ο/Η Αταίριαστος λέει:

    Το παραλήρημα του Ανώνυμου κάνει τα γέλια να ξεπηδούν αβίαστα ήδη από την πρώτη σειρά, όπου η προέλευση του Ντάνιελ από το Δανιήλ θα έπρεπε να κρύβει ένα μάτσο αμφισημίες ή εκεί όπου χαρακτηρίζει το πανεπιστήμιο Tufts «άγνωστο περιφερειακό». Να ‘ναι καλά ο άνθρωπος, γελάσαμε μεσημεριάτικα.

  5. Ό,τι να’ναι ο κλασικός ανώνυμος ηλίθιος πιστός απολογητής…

  6. Ο/Η makis λέει:

    Το σημαντικότερο είναι ότι ο «ανώνυμος παπαδόπληκτος» που γράφει ο antonix, δεν είναι καν σε θέση να σχολιάσει αυτά που ανέφερε ο Ντένετ και ουσιαστικά τα επιβεβαιώνει. Πιάνεται από το όνομά του, από το «άγνωστο» σ’ αυτόν πανεπιστήμιο, ίσως τον ενοχλεί η φαλάκρα του Ντένετ και οτιδήποτε άλλο. Ο καθηγητής το είπε (πιο ευγενικά) εξ αρχής: «Δεν φταίνε οι (χαζοί) άνθρωποι, απλά επαναλαμβάνουν αυτά που τους λένε οι θρησκευτικοί τους ηγέτες». Και φυσικά πουλάει εθνικοφροσύνη, η μόνη ευχέρεια του αμόρφωτου χουντικού. Σε άλλες εποχές θα ήταν ενωμοτάρχης χωροφυλακής!

  7. Ο/Η s.frang λέει:

    Εγώ αντιλαμβάνομαι πόσο έντονα συγχύζονται, όταν τους λες το προφανές και βλέπουν ότι δεν μπορούν να απαντήσουν. Μόνο μαγκιές και τσαμπουκάδες τραυλίζουν…

  8. Ο/Η Δαρβινόπουλος λέει:

    Η αλήθεια είναι πως πιο εβραιόπληκτοι από τους ελληνοπαγανιστές δεν υπάρχουν.

  9. Ο/Η s.frang λέει:

    Δαρβινόπουλε, ποιοι είναι οι ελληνοπαγανιστές και γιατί είναι εβραιόπληκτοι; Και τι σημαίνει ότι καποιος είναι «εβραιόπληκτος», θαυμάζει δηλαδή τους Εβραίους ή τους αντιμάχεται; Και, τέλος, τι έχει να κάνει αυτό με το θέμα που αναπτύσσεται στην παρούσα ανάρτηση; Μήπως ήθελες να γράψεις σε άλλο blog ή σε άλλη ανάρτηση εδώ;

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.